top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

Doelen stellen en bereiken, zó doe je dat

Bijgewerkt op: 9 apr. 2021

Ik wil altijd nieuwe dingen leren en nieuwe ervaringen opdoen. Verder groeien en ontdekken wat mijn sterke kwaliteiten zijn en wat mijn mindere kwaliteiten zijn. Uitdagingen aan gaan, mijn eigen grenzen opzoeken en verleggen. Ik wil doelen stellen én bereiken, anderen helpen, inspireren en mijzelf steeds een stukje verder ontwikkelen. Maar waar moet je beginnen? Hoe stel je doelen en hoe zorg je ervoor dat je deze ook bereikt? In deze blogpost geef ik je tips over het stellen én bereiken van je doelen.


Shoot for the moon, even if you miss, you will land among the stars.

Stel grote doelen, die haast onmogelijk lijken. Laat je niet tegenhouden door de “ja maar” van jezelf of van anderen. Waar droom je nou echt van, wat wil je nou écht graag bereiken? En ga voor die doelen die onbereikbaar lijken. Natuurlijk kan het zo zijn dat je deze doelen niet allemaal zal bereiken. Misschien liggen deze doelen net iets té ver buiten je bereik, dat is helemaal niet erg. Je bereikt wel de sterren - andere doelen - die je uiteindelijk heel veel moois zullen opleveren. Daag jezelf uit om te gaan voor doelen buiten je comfortzone, en geniet van de dingen die je hier uiteindelijk mee zal bereiken. Het lijkt soms eng om dingen te doen die buiten je comfortzone liggen, maar dit is wel de manier om nieuwe dingen te leren en nieuwe ervaringen op te doen.


SMART formuleren.

Waarschijnlijk word je er tijdens je studie of zelfs bij je werk mee doodgegooid, het formuleren van SMART doelen. Toch is het heel belangrijk dat je hier bij stil staat. Ga voor jezelf en de doelen die je wil bereiken eens na hoe je deze SMART kunt formuleren. Wát wil je precies bereiken en welke stappen ga je ondernemen om dit tot een succes te maken? Kan je alleen het doel bereiken of heb je hier hulp van anderen bij nodig? En wanneer vind je dat je je doel hebt bereikt? Wanneer je je doelen specifiek formuleert is het makkelijker om je doelen ook daadwerkelijk te bereiken. Je hebt meer overzicht en een beter idee waar je moet beginnen.


Schrijf het op en maak het zichtbaar

Het kan ook helpen om je doelen duidelijk op te schrijven en ergens op te hangen waar je ze vaak ziet. Zo wordt je dagelijks bewust herinnerd aan de doelen die je wil bereiken. Je kan ook aan je omgeving vertellen wat je plannen en doelen zijn. Op deze manier heb je een stok achter de deur om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Wanneer je eerder op wilt staan of bijvoorbeeld elke dag wilt wandelen of sporten kan je ook op zoek gaan naar een verantwoordelijkheidsmaatje. Wanneer je samen elke dag een stuk gaat wandelen is het makkelijker om je hier aan te houden. Wanneer je afzegt heb je namelijk niet alleen jezelf hiermee, maar ook je maatje waar je mee zou gaan wandelen.


Successen opschrijven

Op de weg naar het bereiken van je doelen zul je ook veel tegenslagen tegenkomen. Situaties lopen anders dan verwacht, of het duurt veel langer voordat je resultaat ziet dan je op voorhand had verwacht. Om niet in een negatieve spiraal terecht te komen is het belangrijk om te kijken naar hetgeen wat wél goed gaat. Iets wat hierbij heel goed kan helpen is het opschrijven van successen. Schrijf aan het einde van de dag 20 dingen op die je hebt bereikt, die een succes waren en waar je trots op bent. Het klinkt nu misschien een beetje raar, maar na een tijdje zul je merken dat je mindset op een positieve manier verandert. Je gaat op een gegeven moment automatisch dingen op een positieve manier bekijken en ervaren.


Reward

Zorg ervoor dat je jezelf ook beloond wanneer je een doel hebt bereikt. In het eerste jaar van mijn studie kocht ik kleine cadeautjes voor mezelf. Elke keer als ik een tentamen had gehaald mocht ik een cadeautje openmaken. Door jezelf te belonen na het bereiken van een doel zorg je voor nog meer positiviteit. Bovendien kan het voor jezelf een extra motivatie zijn om aan de slag te gaan met je doelen.


De weg naar het bereiken van je doelen zal lang niet altijd makkelijk zijn. Er zullen altijd mensen zijn die niet in jouw doelen geloven. Daarnaast is de kans groot dat je een aantal tegenslagen tegen zal komen. Toch is het belangrijk om te kijken naar de positieve dingen, alles wat je tot nu toe al hebt bereikt. En geloof mij, als je iets écht heel graag wilt, dan kan er echt héél veel.

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page