top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

Mijn ultieme studeertips

Studeren in je eentje of samen. Samenvattingen zelf maken of samenvattingen kopen. Aantekeningen maken door middel van schrijven of aantekeningen maken door middel van typen. Op tijd beginnen of nachten doorhalen. Er zijn zó veel verschillende manieren waarop je je kan voorbereiden op een tentamen. Welke manieren voor jou werken hangt af van jouw voorkeur. In dit blog deel ik ultieme studietips die mij aan een voldoende helpen.


  1. Een goede planning is het halve werk

Ik heb al eerder een blog geschreven over mijn manier van plannen en ik blijf er echt bij dat een goede planning je heel veel werk en stress kan schelen. Voor zover ik mij kan herinneren heb ik nooit een nacht doorgehaald om te leren en komt het eigenlijk nooit voor dat ik na 20:00 nog aan het leren ben. Ik begin voor een groot tentamen 4 weken van tevoren met de voorbereidingen. Dit lijkt misschien lang, maar dit zorgt er wel voor dat ik mijn avonden vrij heb. En ook dat is belangrijk, voldoende tijd voor jezelf nemen om te ontspannen en elke nacht 7-8 uur slapen. Wanneer je moeite hebt met je daadwerkelijk aan je planning houden kan je een buddy zoeken. Door met een vriend of vriendin samen een planning te maken en op tijd te beginnen heb je een stok achter de deur om ook daadwerkelijk aan je planning te werken. Wanneer je op tijd begint hoef je elke dag maar een beetje te doen, in plaats van in één keer heel veel.


2. Samenvatten, samenvatten en nog eens samenvatten

Wanneer ik het onderwijs van een module heb afgerond is het tijd om te gaan samenvatten. Persoonlijk vind ik het prettig om mijn samenvattingen met de hand te schrijven. Ik weet dat schrijven een tijdrovend proces is, maar dit zorgt ervoor dat ik de stof ook meteen leer. Op de een of andere manier leer ik veel beter door dingen op te schrijven dan dingen te typen. Tijdens mijn onderwijs typ ik mijn aantekeningen wel gewoon op mijn laptop. Wanneer ik ga samenvatten kijk ik in mijn aantekeningen wat relevant is om te weten voor het tentamen en laat ik voor de hand liggende onderdelen achterwegen.3. Samenvattingen kopen en vergelijken

Als er iets is wat ik eerstejaarsstudenten op het hart kan drukken is het om samenvattingen te kopen. Ik heb zelf vanaf mijn eerste jaar al samenvattingen van Athena gekocht. Ik gebruik deze samenvattingen als naslagwerk. Per module ga ik na of er in de samenvatting die ik heb gekocht nog dingen staan die ik niet in mijn eigen aantekeningen heb staan. Deze onderwerpen voeg ik dan nog aan mijn eigen geschreven samenvatting toe. Per blok ben ik ongeveer een tientje kwijt aan het kopen van een samenvatting en geloof me, dat is het geld écht waard. Het geeft je daarnaast ook meer zekerheid. Door deze extra samenvatting door te nemen weet je zeker dat je niks over het hoofd hebt gezien. Daarnaast krijg je de samenvattingen per post opgestuurd. Je kan er dus lekker in markeren en schrijven.


4. Flashcards saved my life

Al vanaf de basisschool heb ik moeite met “droge stof” in mijn hoofd stampen. Wanneer ik mijn samenvatting lees zal ik de grote lijnen wel onthouden. Voor mijn tentamens zijn de details echter ook van belang. Vanaf mijn eerste studiejaar gebruik ik flashcards. Dit zijn kleine kartonnen kaartjes met een voor- en achterkant. Aan de hand van mijn samenvatting formuleer ik vragen die ik aan de ene kant van het kaartje schrijf. Op de andere kant van het kaartje schrijf ik de antwoorden. Vervolgens kan ik testen in hoeverre de kennis die ik heb opgedaan is blijven hangen en aan welke details ik nog extra aandacht moet besteden. Inmiddels heb ik al hele stapels aan flashcards volgeschreven en kan ik met zekerheid zeggen dat deze kaartjes er vaak voor hebben gezorgd dat ik mijn tentamens heb gehaald.5. Herhalen, herhalen en nog eens herhalen

Wanneer ik mijn samenvattingen geschreven heb en aangevuld heb met informatie uit gekochte samenvattingen en vervolgens mijn flashcards heb gemaakt is het tijd om te herhalen. Ik lees eerst mijn samenvatting per module door en oefen dan de flashcards van de desbetreffende module. Wanneer ik dit voor alle modules heb gedaan, ga ik alle flashcards van alle modules herhalen en plak ik stickertjes op de vragen die ik niet weet.


6. Tentamens oefenen

Wanneer ik de stof grotendeels ken ga ik oude tentamens oefenen. Meestal oefen ik 3 tentamens per blok. Nadat ik het tentamen heb gemaakt en nagekeken, schrijf ik de dingen die ik niet wist of fout had op. Dit zorgt ervoor dat deze dingen beter blijven hangen.


7. Don’t forget blaadjes

Als ik alle samenvattingen en flashcards heb geleerd en mijn oefententamens heb gemaakt is het tijd om de puntjes op de i te zetten. De dingen die ik écht niet kan onthouden schrijf ik op 1 A4-tje. Hierdoor heb ik een makkelijk overzicht wat ik de laatste dag voor het tentamen nog kan herhalen. Hierdoor hoef ik niet de enorme hoeveelheid stof elke keer door te nemen voor de paar dingetjes die niet goed blijven hangen.


Natuurlijk is per persoon verschillend welke methode goed werkt. De enige manier om erachter te komen wat voor jou goed werkt, is om verschillende methodes te proberen. Bovenstaande tips hebben er voor gezorgd dat ik een studie routine heb ontwikkeld die voor mij werkt. Hopelijk heb jij ook wat aan deze tips gehad en ga je vlammen bij je aankomende tentamen!

374 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page