top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

Planning naar succes

Bijgewerkt op: 9 apr. 2021

Inmiddels ben ik halverwege het derde jaar van mijn bachelor en heb ik er al heel wat tentamens en deadlines op zitten. Mensen die mij persoonlijk kennen weten dat bij mij alles valt of staat met een goede planning. Al op de middelbare school ben ik begonnen met plannen en inmiddels heb ik daar een systeem in ontwikkeld wat voor mij heel goed werkt. Hierdoor heb ik overzicht, begin ik op tijd met het leren voor tentamens, kom ik niet voor onverwachtse problemen te staan, vergeet ik nooit een deadline en heb ik zelden stress voor een tentamen. Dat klinkt best goed hè? In deze post neem ik je mee langs de stappen van mijn planning. Waar moet je beginnen en hoe zorg je ervoor dat je je aan je planning houdt.Vooruit denken en plannen.

Allereerst is het natuurlijk van belang om vooruit te plannen en te denken. Voor het tentamen wat ik eens per 10 weken heb, begin ik vier weken van tevoren. Meestal zorg ik er dus voor dat ik een aantal weken vooruit plan en ik op tijd weet wanneer ik wat moet doen. Ik werk voornamelijk in een planner, gewoon ouderwets op papier. Hierin staat een maandoverzicht en een weekoverzicht met to-do lijsten. Eigenlijk alles vul ik in mijn planner in: dagen en tijden dat ik moet werken, onderwijs, sporten, en leuke dingen. Zo voorkom ik dat ik iets dubbel plan. Wanneer ik alle afspraken in mijn planner heb gezet weet ik precies op welke dagen ik veel tijd heb en welke dagen nauwelijks.


Online opzet maken.

Wanneer ik helder heb wanneer welke afspraken zijn, is het tijd om de zelfstudie te plannen. Op mijn computer maak ik een bestandje waarin ik onder elkaar zet wat ik wanneer wil doen. Per module schrijf ik op wat ik moet doen tot aan het tentamen. Daarnaast schrijf ik ook op wat ik voor alle overige deadlines en opdrachten moet doen. Wanneer ik helder heb wát ik moet doen, is het tijd om te gaan kijken wanneer ik dit ga doen. Ik bepaal voor mezelf wanneer ik klaar wil zijn met leren en ik alleen nog maar de stof hoef te herhalen. Meestal is dit twee weken van tevoren. Zo heb ik nog twee weken om rustig alles te herhalen en oefententamens te maken. Ik tel hoeveel dagen ik de tijd heb en deel dit door het aantal modules, zo weet ik hoeveel dagen ik per module kan besteden. Meestal zijn dit 3 dagen per module. Vervolgens ga ik dit inplannen:


Dag 1 van de 3: Op deze eerste dag check ik of alle aantekeningen die ik bij het onderwijs gemaakt heb compleet zijn. Vervolgens ga ik de inhoud van mijn aantekeningen vergelijken met een samenvatting die ik online heb gekocht. De onderdelen die niet in mijn eigen aantekeningen staan, markeer ik in de samenvatting. Zo weet ik zeker dat ik niks over het hoofd zie. Vervolgens maak ik op deze dag ook een begin aan de samenvatting die ik met de hand schrijf. Deze samenvatting is dus een combinatie van mijn eigen aantekeningen en de aanvullingen uit de samenvatting van internet.


Dag 2 van de 3: Op dag 2 schrijf ik mijn samenvatting af. Omdat dit redelijk veel werk is, kies ik ervoor dit te verdelen over deze twee dagen.


Dag 3 van de 3: Op de derde en laatste dag bouw ik een buffer in. Mocht ik om welke reden dan ook, mijn samenvatting van de module op dag 2 niet afkrijgen, dan kan ik dit op dag 3 afmaken. Daarnaast maak ik op dag 3 flashcards op basis van mijn samenvatting. Door middel van flashcards kan ik de details die ik moet leren echt in mijn hoofd stampen.


Voor elke module herhaal ik deze cyclus van 3 dagen. Aan het einde van deze cycli heb ik dus voor elke module een geschreven samenvatting en flashcards gemaakt. Dit heb ik allemaal nog op mijn laptop in een documentje gepland. Door met kleuren te werken houd ik overzicht. Zwart = nog niet ingepland, Oranje = ingepland, Groen = klaar en Blauw = ingeleverd (bij een deadline).
Wanneer ik op mijn laptop dit bestandje af heb ga ik de dingen die ik moet doen in mijn planner zetten. Hierbij is het belangrijk om goed in te schatten hoe lang je voor bepaalde taken nodig hebt. De enige goede manier om erachter te komen hoe lang je nodig hebt, is om het simpelweg uit te proberen. Ga eens na hoe lang je bezig bent met het maken van een samenvatting per module. Plan vervolgens met deze tijden de overige modules.
Natuurlijk is het een bekend probleem om wel een planning te maken maar je je vervolgens niet aan deze planning te houden. Meestal wordt het niet halen van een planning veroorzaakt door een niet haalbare planning. Wanneer je zo veel op een dag plant dat je jezelf een enorme werkdruk op legt, is de kans groot dat de moed je in de schoenen zakt en je er helemaal niet aan begint. Óf je moet doordat je te veel op een dag hebt gepland en dit niet afkrijgt zoveel schuiven in je planning dat je totaal geen overzicht meer hebt. Het is daarom van belang om op tijd te beginnen en de hoeveelheid werk goed te verdelen. Tot slot is plannen echt een proces van trial and error. Door het simpelweg te proberen kom je erachter wat voor jou persoonlijk werkt. Hoe vaker je plant, hoe meer inzicht je krijgt en hoe vaker je planning haalbaar is. En geloof me, een goede planning is écht het halve werk en scheelt je een heleboel stress.

199 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page