top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

Positiviteit: kracht, doorzettingsvermogen en leiderschap

Bijgewerkt op: 9 apr. 2021

Met zijn allen hadden we uitgekeken naar het nieuwe jaar. 2020 zouden we achter ons laten en in 2021 zou alles beter worden, toch? Het lijkt wel alsof de goede voornemens en het optimisme als sneeuw voor de zon zijn verdwenen door de rellen van de afgelopen dagen. Dagen lang staan de kranten vol met berichten over de rellen en vernielingen die in verschillende steden plaatsvinden. Er worden noodbevelen afgekondigd en op Facebook ruziën mensen er op los. Juist nu is het belangrijk om positief te blijven, te kijken naar wat er allemaal wél nog kan en te genieten van de kleine dingen.


Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar positief blijven maakt deze lange lockdowndagen in januari een heel stuk draaglijker. Ook ik word boos van de rellen, voel me machteloos als ik zie hoe winkeliers worden bestolen en hoe de ondernemingen die zij jarenlang hebben opgebouwd binnen een aantal minuten compleet worden vernield. Ook ik baal ervan dat ik al bijna een jaar geen leuke dingen heb kunnen doen, dat de reis die ik naar New York zou maken niet door kan gaan en dat het halen van mijn rijbewijs nu is uitgesteld. Toch probeer ik de dingen die niet kunnen te accepteren en mij er bij neer te leggen. Onszelf 100 keer per dag er aan blijven herinneren hoe rot de situatie is waar we in zitten, zal de situatie echt niet veranderen. We moeten roeien met de riemen die we hebben en accepteren dat bepaalde dingen op dit moment niet kunnen.


Wat kan er allemaal nog wel en waar ben je dankbaar voor?

Ondanks dat ik ook echt wel eens flink kan balen, probeer ik te kijken naar wat ik nog wél allemaal kan. Ik kan, ondanks de maatregelen, toch nog mijn ouders zien. Ik doe de studie van mijn dromen en mag gelukkig voor mijn praktijkonderwijs nog naar de universiteit. Ik heb een bijbaantje waar ik dol op ben en waar ik elke dag mijn steentje bij kan dragen aan de strijd tegen het virus. Ik heb een heel fijn plekje om te wonen, ben in de gelegenheid om elke dag een wandeling buiten te maken en als ik geluk heb ook nog in het zonnetje. Ik ben begonnen met bloggen en krijg hier onwijs leuke reacties op. Ik heb hele lieve vriendinnen om mij heen. En misschien wel de allerbelangrijkste, ik ben gezond. Hoewel ik aan het begin van deze pandemie zelf corona heb gekregen en hier flink ziek van ben geweest, gaat het nu goed. Natuurlijk merk ik nog regelmatig wat voor impact dit op mijn lichaam heeft (gehad), maar in het ziekenhuis waar ik werk heb ik vele malen erger gezien. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb mijzelf aangeleerd om alles zo positief mogelijk te benaderen. Wat kan er allemaal nog wel? En als plan A niet kan, hoe kan ik er dan voor zorgen dat plan B of plan C wel kunnen? Het klinkt misschien cliché, maar elke ochtend stilstaan bij de dingen die wel nog kunnen en de dingen of de mensen waarvoor je dankbaar bent zorgt ervoor dat je je dag positief begint.


Kijk ook eens naar de dingen waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt. Zet een keer een avond de TV uit en lees een boek of speel een spelletje met je huisgenoten, je gezin of je partner. Ga nieuwe uitdagingen aan en doe eens dingen die je eerder nooit deed. Stuur een kaartje naar iemand die het goed kan gebruiken. Glimlach wat vaker naar de mensen die je buiten tegenkomt. En ben tijdens het boodschappen doen eens behulpzaam in plaats van geïrriteerd je karretje overal tussendoor proberen te duwen.


En natuurlijk hebben we allemaal wel eens een baaldag en willen we zo nu en dan eens even flink zeuren. En dat is oke. Probeer dan morgen de dag weer positief te benaderen. Sta stil bij de dingen die je vóór deze pandemie voor lief hebt genomen, en geniet vervolgens driedubbel zo hard van de dingen die je nu nog wel kunt doen en na deze pandemie weer gaat doen. Gebruik de huidige situatie en het afgelopen jaar om van te leren en neem dit mee in alle dingen die je nog wilt doen en wilt bereiken. Positief zijn in een negatieve situatie betekent niet dat je naïef bent. Het getuigt van kracht, doorzettingsvermogen en leiderschap.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page