top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

Zelf een productieve dag creëren en gefocust blijven, zo doe je dat!

Bijgewerkt op: 9 apr. 2021

Een fulltime studie, vier keer per week in het ziekenhuis werken, twee keer per week een blogpost schrijven, sociale dingen ondernemen, genoeg bewegen én elke avond dat ik thuis ben tijd voor mijzelf. Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik dit allemaal voor elkaar krijg. Ik wil het liefst zo veel mogelijk uit mijn dagen halen. Ik wil meer leren, mijzelf verder ontwikkelen, uitdagingen aangaan, grenzen verleggen, anderen inspireren en veel ervaring op doen. Om dit allemaal zo optimaal mogelijk voor elkaar te krijgen is het van belang om goed te plannen, productief aan de slag te gaan en gefocust te blijven op je doelen. In deze blogpost deel ik mijn tips om productief te zijn, planningen te halen én niet afgeleid te raken tijdens het studeren.


Tijdens deze huidige pandemie werkt en studeert bijna iedereen thuis. Het vereist veel discipline om elke dag op tijd te beginnen en gedurende de dag gefocust te blijven. Inmiddels heb ik na bijna een jaar enkel zelfstudie aardig mijn draai gevonden in het thuis studeren.


Het is natuurlijk belangrijk om een ritme te creëren en elke (doordeweekse) dag ditzelfde ritme te volgen. Probeer elke dag op dezelfde tijd te gaan slapen en op dezelfde tijd wakker te worden. Zorg er dan voor dat je elke dag 8 uur slaap krijgt. Wanneer je voor jezelf een ritme creëert, word je uitgerust wakker en kan je vol energie aan je dag beginnen.


Het afgelopen jaar heb ik mijzelf de gewoonte aangeleerd om alles op te ruimen voordat ik ga slapen. En met alles bedoel ik ook écht alles. Voordat ik naar bed ga zorg ik dat de afwas is gedaan, alle spullen weer terug op hun plek liggen, de kleedjes van de bank weer opgevouwen zijn en zelfs de was die droog is opgevouwen is en in de kast ligt. Opruimen is natuurlijk niet het eerste waar je aan denkt als je onderuitgezakt op de bank ligt en hebt besloten om naar bed te gaan. Toch kan een half uurtje opruimen voordat je gaat slapen echt het verschil maken. Ik zet elke avond even een muziekje aan en voor ik het weet is alles al opgeruimd. Hierdoor word je veel rustiger wakker en begin je je dag niet meteen midden in chaos. Wanneer je ’s ochtends eerst alles nog moet gaan opruimen is voor je gevoel de halve ochtend alweer voorbij.


Doordat ik ’s avonds alles opruim heb ik ’s ochtends meer tijd over. Ik gebruik deze tijd dan om te sporten. Dat hoeft niet lang te zijn, een korte workout van een paar minuutjes is al genoeg om je dag fit en energiek te beginnen. Het is soms even lastig om jezelf er toe te zetten om direct als je uit je bed stapt actief te gaan bewegen. Toch geeft het als je klaar bent een enorme kick! Beweging is goed voor je. En wat is nou lekkerder dan je workout ’s ochtend al gehad te hebben? Dan zit je er niet de rest van de dag tegenaan te hikken en kan je ’s avonds lekker op de bank ploffen.

Wanneer ik veel moet leren voor tentamens en hier de hele dag mee bezig ben, gebruik ik vaak de pomodoro techniek. Hierbij studeer ik 25 minuten zonder afleiding van mijn telefoon of andere dingen. Hierna heb ik 5 minuten pauze, en daarna studeer ik weer 25 minuten. Ik doe 4 cyclussen van 25 minuten studeren met 5 minuten pauze en na deze 4 cyclussen neem ik een half uur pauze. Het opdelen van mijn studeersessie in cyclussen zorgt ervoor dat ik gefocust blijf en niet afgeleid raak. Daarnaast zorgt het er ook voor dat ik mij goed aan mijn planning kan houden. Een win-win situatie dus.


Aangezien je een groot deel van de dag binnen zit achter je laptop of computer, is het ook heel belangrijk om even buiten te komen. Elke dag loop ik om 12 uur of op het einde van de middag een rondje buiten. Meestal zet ik een podcast aan van een uur en loop ik in het zonnetje een fijn stukje door het bos. Dit zorgt ervoor dat je even je hoofd leeg kan maken en daarna weer met nieuwe energie er tegenaan kunt! Daarnaast is deze extra beweging ook goed voor je gezondheid en kan een beetje vitamine D nooit kwaad.


Door bovenstaande tips zorg ik ervoor dat ik overdag productief bezig ben en elke avond vrije tijd heb. Ik heb de afgelopen twee jaar ervoor gezorgd dat ik nooit na 18u nog hoefde te studeren. Hierdoor heb ik ’s avonds tijd voor leuke dingen, het kijken van mijn favoriete serie, het lezen van een goed boek of simpelweg even niks.

193 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page