top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

Zo plan ik mijn weken in en creeër ik overzicht

Al sinds de middelbare school kent iedereen mij met mijn planningen, to-do lijstjes en don’t forget blaadjes. Ik moet ook wel want zonder mijn planningen zou het totale chaos zijn. Zeker nu ik zo veel diensten werk in het ziekenhuis, is een goede planning van groot belang. Toch weet ik dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. In deze blogpost leg ik stap voor stap uit hoe ik mijn planningen maak en zorg dat mijn planningen haalbaar zijn.Ik begin elke maand door de afspraken die ik al heb staan in, mijn planner te schrijven. Bijvoorbeeld wanneer ik moet werken, welke afspraken ik heb, wanneer ik ga sporten en ook leuke activiteiten die gepland staan schrijf ik op. Zo heb je al meteen een goed overzicht in de verdeling van je tijd. Ik maak hierbij ook gebruik van kleurtjes. Zo zijn mijn diensten in het ziekenhuis groen, kleur ik mijn sportactiviteiten blauw en geeft een roze kleur aan dat er die dag een nieuwe blog online komt. Met behulp van kleurtjes zie ik in één oogopslag hoe mijn week is verdeeld.


Normaal gesproken ga ik vervolgens mijn zelfstudie inplannen. Ik maak een grote to-do lijst waar ik alles op zet wat ik die maand moet doen. Vervolgens ga ik deze zelfstudieopdrachten inplannen in de lege tijdvakken in mijn planner. Het is lastig om in te schatten hoe lang je met een opdracht of het maken van een samenvatting bezig bent. Probeer als je twijfelt ruim te plannen. Zo kom je niet in tijdsnood en hoef je niet onverhoopt nog tot ’s avonds laat te zitten blokken. Ook plan ik voor mijn studie altijd bufferdagen in. Dit zijn dagen die ik vrij laat om dingen af te maken die eerder in de week meer tijd hadden gekost dan ik dacht. Tijdens een bufferdag kun je deze opdrachten afmaken en de puntjes op de i zetten zonder dat je meteen je hele planning om moet gooien.


Op dit moment studeer ik natuurlijk niet. Ik gebruik de lege tijdvakken om dingen in te plannen die ik moet doen voor mijn blog, of dingen die ik voor mijn werk nog moet afmaken. Met mijn blog probeer ik een beetje vooruit te werken. Op deze manier is het niet erg als ik een week minder tijd heb om te bloggen en content te maken. Niet alleen studie, werk en vrije tijd, maar ook overige dingen zet ik in mijn planner. Het doen van boodschappen, werken aan weekdoelen en andere taken die ik niet moet vergeten plan ik ook in. Door het in je planner te schrijven, kun je het daarna loslaten en ben je niet continue bezig met alles wat je niet moet vergeten.Het belangrijkste van een goede planning is om niet te veel in te plannen op een dag. Vaak zijn we geneigd om een to-do lijst te maken en vervolgens gestresst onze dagen helemaal vol te proppen met dingen die we moeten doen. Toch werkt dit juist averechts. Een onhaalbare planning zorgt er dan voor dat je meer gestresst bent, halverwege de handdoek in de ring gooit omdat je achter de feiten aan loopt. Of nog erger, maar helemaal niet aan je planning begint omdat de moed je van tevoren al in de schoenen is gezakt.


Investeer elke week of maand even tijd in het maken van een goede en overzichtelijke planning. Dit scheelt heel veel stress en zorgt ervoor dat je de tijd die je geïnvesteerd hebt dubbel en dwars terugverdient.

312 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page