top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

Van avondmens naar ochtendmens: tips om je dag positief en energiek te beginnen

De ochtend bepaalt de rest van je dag. Als je ’s ochtends lekker energiek en vol motivatie begint, is de kans groot dat je dit de rest van de dag vasthoudt. Bovendien schijnt de zon steeds vaker, wordt het warmer en dienen de lange zomeravonden zich weer aan. Des te meer reden om alles uit je ochtenden te halen zodat je ’s middags kan genieten van het zonnetje en de gezelligheid. Maar hoe zorg je ervoor dat je ’s ochtends op tijd uit je bed komt en ook nog eens vrolijk en energiek opstaat? Je leest het in mijn blog hieronder!1. First things first: een goed slaapritme

Als je elke ochtend met energie en positiviteit op wil staan, is het belangrijk dat je voldoende slaapt. Zorg dat je bij voorkeur 8 uur slaapt per nacht. Dit zorgt er niet alleen voor dat je je overdag beter kunt concentreren en productiever bent, ook voor je gezondheid is het belangrijk om voldoende te slapen. Ik probeer zelf altijd rond dezelfde tijd naar bed te gaan en ook weer op te staan. Wanneer je een iPhone hebt, kan je instellen hoeveel uur je wilt slapen en hoe laat je op wil staan. Je krijgt dan een melding als het tijd is om naar bed te gaan, je telefoon gaat automatisch in de “niet storen modus” en je wekker gaat automatisch aan. Ik gebruik deze functie ondertussen al maanden met goed resultaat. Inmiddels word ik bijna altijd voor de wekker wakker, omdat ik nu zo gewend ben aan dit slaapritme.


2. Licht doet wonderen

In de zomer heb ik veel minder moeite met opstaan door het zonlicht wat dan naar binnen valt. Ik word daardoor op een natuurlijke manier wakker om aan mijn dag te beginnen. In de winter maak ik sinds een aantal maanden gebruik van een wake-up light. Dit is eigenlijk een soort nabootsing van de zonsopkomst en zorgt ervoor dat je niet in één keer wakker schrikt van het oorverdovende geluid van je wekker, maar geleidelijk en rustig wakker wordt. Écht een dikke tip, dit heeft voor mij het opstaan op de koude, donkere winterochtenden een heel stuk makkelijker gemaakt.


3. Een goed ontbijt is het halve werk

Om voldoende energie te hebben om van je ochtend een productief begin van de dag te maken, is het belangrijk om goed te ontbijten. Een goed ontbijt zorgt er daarnaast ook voor dat je gedurende de dag regelmatiger eet en is de verleiding om gedurende de ochtend ongezonde dingen te gaan eten kleiner. Daarnaast probeer ik altijd in de ochtend al minimaal 1 stuk fruit te eten, zo kom je makkelijker aan je 2 stuks fruit per dag!4. Voldoende water drinken

Naast een goed ontbijt is het ook belangrijk om ’s ochtends voldoende water te drinken. Na een hele nacht slaap ben je lichtelijk uitgedroogd als je wakker wordt. Water zorgt er dan voor dat dit vocht weer wordt aangevuld met als resultaat dat je je meteen fitter en energieker voelt. Bovendien zorgt dit ervoor dat je je gedurende de ochtend beter kunt concentreren en productiever te werk zult gaan.

5. Time to move!

Ik vind het heerlijk om mijn dag te beginnen met een fijne wandeling of een goede workout. Door ’s ochtends al te bewegen, ben je de rest van je dag energieker en fitter. Het is een fijne manier om even goed wakker te worden voordat je daadwerkelijk aan je dag begint. Bovendien is het heerlijk om ’s ochtends als de wereld nog slaapt, een rondje te lopen. Grote kans dat je ook nog wordt beloond met een prachtige zonsopkomst en geloof me, er is geen mooiere manier om je dag te beginnen.


6. Dankbaarheid

Ik heb mijzelf de afgelopen maanden ook aangeleerd om s’ ochtends op te schrijven waar ik dankbaar voor ben. Dit is het beste middel tegen een ochtendhumeur en zorgt ervoor dat je een heel stuk positiever aan je dag begint. Ook kun je ’s ochtends een aantal doelen voor jezelf opschrijven. Hierdoor ben je gedreven om lekker aan de slag te gaan en het beste uit je dag te halen.


7. Dress to impress

Een makkelijke manier om je dag goed te beginnen en je productiviteit vast te houden, is om je aan te kleden alsof je de deur uit gaat. Tegenwoordig moeten de meeste mensen natuurlijk thuis werken of studeren. Het is mega verleidelijk om dan de hele dag door te brengen in een joggingbroek en een fijne trui. Toch ben je productiever als je je kleed alsof je de deur uit moet. Bovendien is het dan extra fijn om na werktijd die joggingbroek uit de kast te trekken. Zo maak je voor jezelf een duidelijk onderscheid tussen je werkdag en je vrije avond.


Met deze tips kan ook jij een ochtendmens worden, meer uit je ochtenden halen, je fitter en energieker voelen en ’s avonds weer met een voldaan gevoel op de bank kruipen om je favoriete serie te kijken. Misschien verloopt niet elke ochtend zoals je zou willen, maar vergeet niet: oefening baart kunst!

92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page