top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

It's all about the mindset

Bijgewerkt op: 9 apr. 2021

Ik ben competitief en enthousiast als het gaat om spelletjes. Ik ga graag uitdagingen aan en wil niets liever dan winnen en voor mijzelf bewijzen dat ik meer kan dan ik zelf denk. Of het nou een wedstrijdje is wie in het zwembad het langst onder water kan zwemmen, of een uitdaging die ik voor mijzelf heb bedacht om een maand lang elke dag te sporten. Wanneer mensen dan aan mij vragen hoe ik dat voor elkaar krijg of hoe ik dat volhoud, dan roep ik enthousiast terug “it’s all about the mindset!” en daar geloof ik ook echt in. Van jongs af aan heb ik altijd al gezegd dat als je iets écht heel graag wilt, dat het je dan ook lukt. In deze nieuwe blogpost lees je meer over mijn wilskracht en doorzettingsvermogen om later arts te worden en geef ik tips om je mindset op een positieve en motiverende manier te veranderen.


Al vanaf mijn 9e vond ik het leuk om op TV naar programma’s zoals traumacentrum te kijken. Toen ik 12 was, besloot ik dat ik later dokter wilde worden. Vanaf dat moment was het mijn doel om geneeskunde te gaan studeren en alle bergen die ik onderweg tegen zou komen te overwinnen. Eenmaal op de middelbare school bleek dat scheikunde, wiskunde en natuurkunde niet de vakken waren waar ik in uitblonk. Sterker nog, ik moest onwijs hard werken om met voldoendes over te gaan.


Wanneer ik enthousiast vertelde dat ik geneeskunde wilde studeren, kreeg ik van docenten vaak als reactie: “dat is iets wat zó veel mensen willen, dat lukt lang niet iedereen”. Er werd mij destijds ook afgeraden om scheikunde en natuurkunde in mijn vakkenpakket te kiezen, maar toch deed ik het. Ik had mijn zinnen op geneeskunde gezet en bleef mijzelf er elke dag aan herinneren dat als je iets écht heel graag wilt, het dan ook lukt. En zo ging ik door mijn middelbare schooljaren heen. Vaak met vallen, maar alle keren dat ik viel stond ik ook weer op. Ik slaagde in één keer voor mijn VWO. Voor mij was dit dé bevestiging dat ik goed op weg was. Dat ik mijn doel zou bereiken, of dit nou rechtsom of linksom zou zijn.


De dag van mijn selectie voor geneeskunde was ik vastberaden om deze selectie door te komen en toegelaten te worden. Ik wist dat dit was waar mijn hart lag en had ervoor gezorgd dat ik goed was voorbereid. Hoewel de hoeveelheid kandidaten (bijna 1000) overweldigend was, liep ik vastberaden de zaal binnen. Ik wist dat ik het in mij had en dit was hét moment om te laten zien aan al die mensen die dachten dat het niet zou lukken, dat ik het wel degelijk in mijn mars had. Een maand later kreeg ik het verlossende bericht met mijn toelating tot de studie geneeskunde. Mijn zelfvertrouwen groeide, ik wist wel dat ik het kon! Als je iets echt heel erg graag wilt, dan kun je de doelen bereiken die je voor ogen hebt. Maar hoe zorg je ervoor dat je mindset op een positieve manier verandert? Ik geef je drie tips om vastberaden en met zelfvertrouwen nieuwe uitdagingen aan.


Positieve affirmaties helpen jou om zelfverzekerder te worden en te geloven in wat jij zelf allemaal kunt bereiken. Een affirmatie is een gedachte die je vaker herhaalt en daardoor steeds meer gaat geloven. Bedenk eens iets positiefs wat jij gaat bereiken als de wereld aan je voeten ligt en herhaal dit elke ochtend voor jezelf. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het werkt echt! Ook wanneer je het lastig vind om bijvoorbeeld een presentatie te houden, kan het helpen om jezelf van tevoren moed in te praten “Ik ben goed voorbereid, heb een interessante presentatie gemaakt en heb het vermogen om anderen te inspireren”.


Doe negatieve gedachten de deur uit en focus op je successen, de dingen die je bereikt hebt. Niemand is ooit beter geworden van zichzelf omlaag praten. Gedachten als “ik ben hier te dom voor” en “dit gaat me nooit lukken” gaan je niet helpen en zorgen er alleen maar voor dat je zelfvertrouwen vermindert. Probeer dit eens om te zetten in positieve gedachten: “het is me nu nog niet gelukt, maar als ik blijf proberen word ik vanzelf beter en lukt het me wél”.


Daarnaast is het belangrijk om jezelf toe te staan om fouten te maken. Fouten maken is helemaal niet erg, dit zorgt er juist voor dat je meer leert en jezelf verder ontwikkelt. Probeer de fouten die je maakt niet als iets negatiefs te zien en jezelf weg te zetten als mislukkeling. Kijk eens naar wat er fout ging en reflecteer hier op. Wat kan je de volgende keer doen om te zorgen dat het wel goed gaat? En wat leer je door het maken van deze fout? Het bereiken van je doelen gaat immers met vallen en opstaan.

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page