Vandaag is de eerste dag dat op de meeste universiteiten en hogescholen het onderwijs weer begint. Zeker voor eerstejaars zijn het spannende weken, vol nieuwe indrukken en veel nieuwe informatie. Hoewel ik zelf dit jaar niet studeer, heb ik een aantal tips voor de eerste weken als nieuwe eerstejaars student (geneeskunde). Van leermethodes tot een sportkaart en van oefententamens tot portfolio-opdrachten. Je leest het allemaal in deze nieuwe blogpost.
Vind uit wat jouw manier van leren is
Vergeleken met de middelbare school is leren op het hbo of de universiteit echt even anders. De hoeveelheden die je moet leren zijn groter en de vraagstelling op toetsen is nieuw. Bovendien zijn er geen standaard hoofdstukken die je moet leren voor een tentamen. Gebruik de eerste weken daarom om te kijken welke manier van leren bij jou past. Kijk je liever weblectures terug, maak je liever e-learnings of leer je graag uit boeken? Het is niet erg als het een keer niet lukt. Het gaat erom dat je een leermethode creëert waarmee je een sterke basis hebt voor de rest van je bachelor.
Maak gebruik van oefententamens
Veel universiteiten en hogescholen stellen oefententamens of tentamens uit vorige jaren beschikbaar om te kijken hoe goed je de stof beheerst. Hiermee kan je voor jezelf een inschatting maken hoe veel je nog moet leren en met welke onderwerpen je moeite hebt. Bovendien raak je zo gewend aan de vraagstelling en leer je ook van het maken van tentamens weer dingen die je nog niet wist.
Gebruik flashcards
Wanneer je voor bepaalde tentamens niet alleen de grote lijnen maar ook echt details moet leren, bieden flashcards een uitkomst. Ik heb vanaf het eerst jaar geneeskunde al flashcards gebruikt en heb inmiddels dozen vol. Op de ene kant van het kaartje schrijf je een vraag of meerdere vragen. Op de andere kant van het kaartje schrijf je het antwoord op de vraag. Zo kan je jezelf net zo lang toetsen tot je alle stof kunt dromen. Het kost wat tijd om ze te maken, maar ook daar leer je van. Bovendien kan je ze de rest van je bachelor gebruiken bij het herhalen van de leerstof.
Gebruik voornamelijk je laptop
Hoewel sommige mensen het prettig vinden om aantekeningen te schrijven, kan ik echt aanraden om voornamelijk je laptop te gebruiken. Tijdens hoorcolleges gaan docenten vaak ontzettend snel door de stof heen, waardoor je niet de tijd hebt om alles mee te schrijven. Typen gaat in dat geval veel sneller. Ook bij het maken van zelfstudie opdrachten kan ik aanraden om dit op je laptop te doen. Deze opdrachten kosten vaak veel tijd en zijn veel werk. Het uitwerken op je laptop gaat ook in dat geval vele malen sneller. Ik heb zelf wel collegeblokken gebruikt om mijn eigen samenvattingen in te schrijven. Door te schrijven onthield ik de stof meteen beter.
Koop niet alle boeken van de boekenlijst maar investeer wel in samenvattingen
Hoewel je op veel universiteiten een hele boekenlijst krijgt met boeken die worden aangeraden, kan ik niet vaak genoeg zeggen dat het overbodig is om al deze boeken aan te schaffen. Gebruik je eerste jaar om te kijken welke boeken je veel gebruikt. Bijna alle boeken kun je online inzien via de pagina van je universiteit. Vaak is dit genoeg om je zelfstudieopdrachten te maken en aantekeningen te maken. Boeken die je veel gebruikt en erg fijn vindt kan je vervolgens altijd nog aanschaffen. Dit bespaart echt een heleboel geld en voorkomt dat je kast vol staat met boeken die je niet gebruikt. Investeer daarentegen wel in samenvattingen. Er zijn verschillende websites waar je samenvattingen kan kopen voor een tientje. Vaak komt dit goed overeen met de stof die wordt getoetst op een tentamen. Ik schreef zelf altijd mijn eigen samenvattingen, maar gebruikte de gekochte samenvattingen als naslagwerk om te controleren of ik alle belangrijke stof kende.
Bereid je onderwijs goed voor
In tegenstelling tot de middelbare school is het niet zo dat de docenten controleren of jij je werk hebt gedaan en je aan het handje meenemen. Onderwijsmomenten zoals responsiecolleges zijn er voornamelijk om vragen te stellen over de zelfstudieopdrachten. Indien niemand het onderwijs voorbereid en er geen vragen zijn, is het onderwijs na 10 minuten al klaar. Je hebt dan niet de kans om op een later tijdstip alsnog je vragen te stellen. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent en optimaal gebruik maakt van dit onderwijsmoment.
Houdt portfolio opdrachten goed bij
Zorg ervoor dat je gedurende het kwartaal of semester je portfolio-opdrachten goed bijhoudt. Wij moesten elk kwartaal een portfolio voor professionaliteit inleveren. Hierin stonden reflecties, feedback en verslagen. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker door dit gedurende het kwartaal goed bij te houden. Dit voorkomt dat je last minute nog moet gaan bedenken waar je over gaat reflecteren en voorkomt ook veel tijdsstress.
Investeer in een sportkaart bij de universiteit
Bijna elke universiteit biedt de mogelijkheid om een sportkaart aan te schaffen. Met een sportkaart kun je heel veel verschillende sporten proberen. Bovendien is een sportkaart veel goedkoper dan een lidmaatschap bij een reguliere sportschool. Ga samen met je studiemaatjes regelmatig sporten of probeer eens een nieuwe sport uit nu je toch de keuze hebt uit allerlei sporten. Dit zorgt ervoor dat je je studie budgetproof een beetje fit door komt.
Doe boodschappen 1 a 2 keer per week
Hoewel het verleidelijk klinkt om elke dag naar de winkel te gaan en ter plekke te beslissen waar je zin in hebt, is het beter om 1 a 2 keer per week boodschappen te gaan doen. Maak van tevoren een lijstje en kijk naar de dingen die in de aanbieding zijn. Dit scheelt je een hele hoop geld en voorkomt dat je elke dag lekkere dingen gaat kopen die je niet nodig hebt. Ook scheelt het veel tijd en zorgt dit ervoor dat je bijna altijd eten in huis hebt. Dit voorkomt dat je na een hele dag colleges geen zin hebt om boodschappen te doen en daarom eten gaat bestellen.
Vergeet niet te genieten van het studentenleven
Ga naar feestjes en schrijf je in voor activiteiten. Naast studeren is er echt nog genoeg tijd om te genieten en leuke dingen te doen. Je bent tenslotte maar één keer student.
Comments