top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom
Foto van schrijverDromen van een dokter

6 Tips voor het leren van de anatomie

Anatomie was niet mijn favoriete onderdeel tijdens mijn bachelor. Ondanks dat ik de snijzaal heel interessant vond, had ik moeite met het leren van de anatomische structuren. Liever leerde ik over ziektes en probeerde ik verbanden te leggen. Ondanks dat het leren van anatomie bij veel studenten niet heel geliefd is, is het wel belangrijk. Door het leren van de anatomie leg je de juiste basis voor de verbanden die je later zult gaan leggen. Ik heb er regelmatig moeite mee gehad om alle anatomische structuren te kunnen onthouden. Door de jaren heen heb ik manieren gevonden die voor mij goed werkten. In deze nieuwe blogpost lees je mijn tips voor het leren van de anatomie.



Bereid je onderwijs in de snijzaal goed voor

Hoewel het misschien minder leuk is om op voorhand de boeken in te duiken, is het wel erg nuttig om het onderwijs van de snijzaal goed voor te bereiden. Kleine structuren zijn op snijzaal vaak moeilijker te onderscheiden en lastig te zien. Dan helpt het dat je de tekeningen en afbeeldingen van die desbetreffende structuren al een keer gezien hebt. Ik gebruik zelf graag de Sobotta atlassen. Hier staan duidelijke afbeeldingen in waar de structuren met verschillende kleuren goed van elkaar worden onderscheiden.


Gebruik een kleurboek of maak zelf tekeningen met kleur

Zoals ik al schreef, helpt het om verschillende structuren te onderscheiden door met kleuren te werken. Door zelf actief aan de slag te gaan met het maken van tekeningen van de anatomie, onthoud je de stof beter en sneller. Wanneer je het niet ziet zitten om zelf hele tekeningen te maken, kun je ook gebruik maken van een kleurboek. Dit klinkt misschien gek, maar biedt echt uitkomst. Er bestaan speciale anatomie kleurboeken waarin alle structuren gecategoriseerd duidelijk zijn afgebeeld. Daarnaast worden de structuren ook benoemd en staat er vaak aanvullende informatie bij.


Gebruik een iPad met een apple pencil

Geen fan van kleuren of tekenen? Dan is het gebruik van een iPad met een apple pencil misschien iets voor jou. Hoewel dit een flinke investering is, heeft het mij goed geholpen bij onder andere het leren van de anatomie. In diverse app’s kun je afbeeldingen of stukken tekst downloaden. Hier kun je vervolgens in markeren en dingen bij schrijven. Bovendien heb je op deze manier zowel binnen als buiten de snijzaal al je aantekeningen op één plek binnen bereik.


Zoek verbanden

Ondanks dat het in eerste instantie misschien niet zo lijkt, zijn er toch veel verbanden te vinden in de anatomie. Zo hebben veel anatomische structuren hun naam niet voor niets gekregen en is deze af te leiden van de functie of de vorm. Door het zoeken van verbanden zul je de structuren beter onthouden.


Gebruik flashcards om de stof te herhalen en te onthouden

Dat ik bij het andere onderwijs en de tentamens zweer bij flashcards is inmiddels algemeen bekend. Ook bij anatomie bieden flashcards echt een uitkomst. Je kan natuurlijk deze flashcards ook zelf maken, maar aangezien hier veel tekeningen bij komen kijken gebruik ik speciale anatomie flashcards. Hierop staan de structuren en de namen al afgebeeld en kan je meteen aan de slag met het leren. Dit scheelt een hele hoop werk en tijd en is de investering 100% waard. Ik gebruik zelf de flashcards van Kaplan Medical en Sobotta.


Blijf herhalen herhalen en herhalen

Anatomie is en blijft ook gewoon een kwestie van herhalen, herhalen en nog meer herhalen. Als je regelmatig je anatomische kennis opfrist, zul je merken dat deze beter blijft hangen en het minder moeite kost dan voor elk tentamen weer opnieuw de anatomie helemaal gaan leren.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2 Post
bottom of page