top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

8 dingen waarvan ik wilde dat ik ze wist voordat ik geneeskunde ging studeren

Inmiddels heb ik er alweer drie jaar geneeskunde op zitten. Tijdens deze jaren heb ik veel geleerd. Inmiddels weet ik wat voor mij werkt en wat niet. Ik heb studeermethodes ontwikkeld die bij mij passen en heb deze jaren volop in het studentenleven gestaan. Door middel van vallen en opstaan ben ik erachter gekomen wat belangrijk is en wat ik graag had willen weten voordat ik geneeskunde ging studeren. In deze blogpost geef ik daarom acht tips waarvan ik wilde dat ik ze wist voordat ik aan mijn studie geneeskunde begon.


1. Cijfers en prestaties

Je hoeft geen fantastische cijfers voor scheikunde en natuurkunde te halen op je eindexamen en niet cum laude af te studeren om een goede dokter te zijn. Vaak krijg ik de vraag of de studie erg moeilijk is en of je goed moet zijn in scheikunde en natuurkunde om geneeskunde te kunnen studeren. Wat mij betreft is het antwoord nee. Ik heb op de middelbare school altijd hard moeten werken om voor natuurkunde en scheikunde voldoendes te halen. Toch zijn de afgelopen drie jaar mij prima afgegaan. Het belangrijkste is wat mij betreft dat je affiniteit hebt met geneeskunde, de zorg en het contact met patiënten.


2. Studieboeken aanschaffen

Koop niet alle boeken die je op voorhand op de aanbevolen boekenlijst staan, dit zijn er namelijk écht veel te veel en zul je lang niet allemaal gaan gebruiken. Een groot deel van de boeken kan je in de (online) bibliotheek lezen. Informatie die je nodig hebt kun je dus snel via je computer opzoeken in de boeken. Natuurlijk zijn er ook boeken die wel nuttig zijn om aan te schaffen. Focus je in de eerste weken van je studie op het uitvinden van jouw studiemethode. De een leert graag uit de boeken, de ander maakt liever opdrachten of e-learnings. Als je graag vanuit boeken leert kun je deze later altijd nog aanschaffen. Het boek wat ik tijdens mijn bachelor onmisbaar vond, is “Diagnostiek van alledaagse klachten”(T.O.H. de Jongh). Dit boek is ideaal voor het klinisch redeneren. Daarnaast heb ik “Anamnese en lichamelijk onderzoek” (J. W. M. Van der Meer) veel gebruikt voor mijn praktijktoetsen. De Sobotta anatomie atlassen zijn ideaal bij het maken van anatomische opdrachten.


3. Investeer in goede samenvattingen

Iedereen leert natuurlijk op een andere manier. Ik vond het zelf altijd erg prettig om een digitale samenvatting te maken van mijn aantekeningen van het onderwijs. Vervolgens kocht ik een samenvatting, vergeleek ik mijn aantekeningen met de informatie uit de samenvatting en vulde ik mijn aantekeningen aan waar nodig. Hiervan schreef ik tot slot een samenvatting die alle informatie bevatte die ik nodig had voor mijn tentamens. Hoewel ik groot voorstander ben van zelf samenvatten, is het ook goed om een keer een andere samenvatting te gebruiken. Zo onthoud je de stof beter en weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Wat mij betreft is het dat tientje zeker waard.4. Je tijd goed verdelen

Tot ’s avonds laat studeren is niet de norm. Iedereen leert natuurlijk op zijn of haar eigen manier, de een liever ’s ochtend en de ander liever ’s avonds. Het is belangrijk om voor jezelf uit te vinden wat voor jou goed werkt. Wel is het belangrijk om te onthouden dat tot ’s avonds laat studeren niet de norm is. Overdag studeren en de avonden vrij houden voor andere dingen, maakt je geen mindere student. Een goede planning is key. Wanneer je ruim van tevoren begint, hoef je echt niet al je avonden met je neus tussen de boeken te spenderen en is er genoeg tijd voor leuke dingen naast je studie.


5. Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoewel je er misschien niet altijd zin in hebt en motivatie voor kunt vinden, is het echt belangrijk en nuttig om je onderwijs goed voor te bereiden. Door een goede voorbereiding kan je tijdens je onderwijs meer kennis opdoen. Dit zorgt ervoor dat het leren voor je tentamens voornamelijk herhalen is doordat je al actief met de studiestof bezig bent geweest. Dit scheelt je voor je tentamens dus echt veel stress en tijd.


6. Niet al het onderwijs is nuttig

Je bent niet een slechte student wanneer je niet naar al het onderwijs gaat, zo lang je weloverwogen keuzes maakt. Sommige onderwerpen beheers je beter dan andere onderwerpen. Daarnaast zijn er verschillende onderwijsvormen die niet allemaal even goed werken voor iedereen. Het is niet erg om onderwijs een keer over te slaan indien je de stof liever zelf bestudeert. Pas wel op dat het niet te verleidelijk wordt om in bed te blijven liggen in plaats van het onderwijs volgen.


7. Bijbaantjes in de zorg

Bijbaantjes in de zorg zijn heel erg leerzaam. Vanaf het begin van mijn studie heb ik al verschillende bijbaantjes in de zorg gehad. Inmiddels weet ik hoe belangrijk dit is en hoe veel je hier van kan leren. Elk tentamen kon ik vragen beantwoorden puur op basis van de kennis die ik tijdens mijn bijbaantjes op deed. Naast inhoudelijke kennis leer je ook veel over de gang van zaken in een ziekenhuis of een zorginstelling. Dit komt natuurlijk altijd van pas bij je coschappen tijdens de master.


8. Geniet van je studententijd

Het is belangrijk om ook van je studententijd te genieten. Natuurlijk is studeren belangrijk en staat dit centraal tijdens je studententijd. Toch is het belangrijk om daarnaast ook van je studentenleven te genieten. Het is dé tijd om alles te doen wat je wil, vrienden voor het leven te maken en te genieten van de vrijheid die je hebt. Voor je het weet zijn de jaren van je bachelor voorbij en zou je willen dat je het allemaal nog eens over kon doen. Dus geniet en leef!

2.759 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page