top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

Het leven is geen wedstrijd

We willen altijd meer. Gewoon goed is simpelweg niet goed genoeg. Al van jongs af aan wordt alles wat we doen beoordeeld met cijfers, voldoendes en onvoldoendes. Zo leren we om onszelf te vergelijken met anderen. Overal om ons heen wordt gefocust op de dingen die niet goed gaan en de fouten die we maken. Waarom kijken we niet wat vaker naar de dingen die wél goed gaan? Waarom zijn we niet wat vaker trots op elkaar maar bovenal op onszelf?


De beste functie, de mooiste auto, het grootste huis, de mooiste foto’s en luxe vakanties. Het moet altijd maar meer, beter, groter en geweldiger. De hele dag door zijn we bezig met het streven naar beter. Niet voor onze eigen ontwikkeling, maar om uit te blinken ten opzichte van anderen. Om de beste te zijn, dat is tenslotte wat we van jongs af aan al leren. We zijn zo gefocust op de dingen die niet goed gaan, dat we de dingen die wel goed gaan haast over het hoofd zien.


Ik ben groot voorstander van het verleggen van je eigen grenzen. Reflecteren op hoe je gehandeld hebt in situaties die je tegenkomt Je dromen omzetten in doelen en streven naar de dingen die jij belangrijk vindt. Niet omdat de anderen dit van je verwachten. Niet omdat je anders niet goed genoeg bent. Gewoon omdat het iets is wat jij graag wilt bereiken. Omdat het jouw passie is. Die passie en de liefde die je hebt voor het werk wat je doet is vele malen belangrijker dan de opsomming van de dingen die je hebt gedaan op je CV.


En natuurlijk is het belangrijk dat je over kennis beschikt, gedreven bent om nieuwe dingen te leren en jezelf te blijven ontwikkelen. Maar misschien vergeten we soms dat de zorg draait om zorgen voor elkaar. Dat luisteren naar wat de patiënt belangrijk vindt veel waardevoller is. Het halen van je tentamens en je verdiepen in wetenschappelijk onderzoek draagt zeker bij aan de basis. Maar pas als je écht luistert naar de wens van de patiënt en je verdiept in de dingen die voor de patiënt belangrijk zijn, kun je goede zorg leveren.


We willen vaak zo veel maar we vergeten te kijken naar wat we al hebben. We mogen best wat vaker zeggen dat genoeg ook gewoon goed genoeg is. Laten we voortaan wat meer dingen doen uit liefde voor het vak. Het is tijd om elkaar wat vaker te helpen en trots zijn op onszelf en elkaar. Het leven is tenslotte geen wedstrijd.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page