top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

Je studie combineren met een sociaal leven, zo doe je dat!

Tentamens, literatuur, anatomie leren, opdrachten inleveren, verslagen schrijven en reflecteren. Er lijkt naast al deze studiegerelateerde taken haast geen tijd over te zijn voor leuke dingen. Toch is niet alleen het studeren, maar ook het opbouwen van een sociaal leven belangrijk tijdens je studententijd. Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik het studeren met een sociaal leven combineer. Hoe zorg je dat je in beide niet tekort schiet? In deze blogpost lees je mijn ultieme tips om het studeren te combineren met een sociaal leven.Plan je weken vooruit

Een goede planning is het halve werk. Zorg dat je een planning maakt voor meerdere weken. Zo weet je wat je de komende weken kunt verwachten en hoe je de tijd het beste kunt indelen. Focus bij het plannen niet alleen op je studie en werk, maar plan ook bewust leuke dingen in. Doordat je van tevoren weet wanneer je leuke dingen op de planning hebt staan, kun je je werk en studie hier op aanpassen. Op deze manier creëer je een afwisseling tussen studie, werk en leuke dingen.Stel prioriteiten

Prioriteiten stellen helpt je om overzicht en rust te bewaren. Je kunt simpelweg niet alles doen. Soms moet je kiezen voor het een en het ander laten gaan. Zowel studiegrelateerd als sociaal gezien is het belangrijk om keuzes te maken. Natuurlijk is het voor de hand liggend dat je keuzes moet maken in het doen van leuke dingen. Het ene feestje wel, maar het andere etentje overslaan. Misschien niet altijd leuk, maar wel belangrijk om je stresslevels laag te houden. Daarnaast is het maken van keuzes in het volgen van onderwijs ook belangrijk. Bij mijn studie is niet al het onderwijs verplicht. Er zijn verschillende onderwijsvormen en van de ene onderwijsvorm leer je meer dan van de ander. Dit is per persoon verschillend. Het is niet erg om de keuze te maken om een werkgroep waar je minder aan denkt te hebben over te slaan en die tijd te gebruiken om stof te bestuderen die je lastig vindt en nog niet goed onder de knie hebt.


Ontwikkel een productieve ochtendroutine

Ik vind het heerlijk om mijn dag te beginnen met het opschrijven van dankbaarheid, een workout of een wandeling buiten en een goed ontbijtje. Vervolgens begin ik mijn dag met de klusjes waar ik het minste zin in heb. Hoewel de ochtend nog maar net is begonnen, heb ik er al een half dagprogramma op zitten. Hierdoor voel je je fitter, energieker en productiever. Als je 's ochtends productief begint, is de kans groot dat je die flow doortrekt tot het einde van de middag. Door het ontwikkelen van een productieve routine, krijg je meer dingen gedaan. Deze focus overdag zorgt ervoor dat je 's avonds lekker kunt ontspannen of iets leuks kunt ondernemen zonder een schuldgevoel.


Combineren kun je leren

Sommige weken zijn nou eenmaal écht drukker dan andere weken. Hoewel je je planning er enigszins op kunt aanpassen, is het niet altijd mogelijk om je weken evenredig in te delen. Om stress en tijdsnood te voorkomen of op te lossen, is het goed om eens te kijken wat je kunt combineren. Wil je sporten, maar eigenlijk ook bijpraten met een vriendin? Vraag of ze mee gaat sporten, dan zijn jullie in beweging en kunnen jullie ondertussen gezellig bijpraten. Allebei druk met studeren voor tentamens maar het studeren thuis helemaal zat? Probeer eens samen te studeren en daarna samen te koken. Door handige combinaties krijg je nog steeds de dingen die op de planning staan af, maar ben je er door je tijd efficiënt te gebruiken ook even tussenuit.


511 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page