top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

Mijn tips voor het halen van je rijbewijs

Hoewel ik rijden erg leuk vind en ik een fijne instructeur had, zat ik door de druk om te presteren tijdens mijn rijlessen altijd met een hartslag van 150 in de auto. Toch ben ik dolblij dat ik nu dat papiertje op zak heb en zelf met veel plezier de weg op kan. In deze blogpost geef ik tips die mij hebben geholpen bij het halen van mijn rijbewijs.Kies een goede rijschool uit

Neem de tijd om uit te zoeken welke rijscholen er in jouw omgeving worden aanbevolen. Vergelijk niet alleen de prijs, maar kijk ook naar het slagingspercentage, het aantal afgelegde examens en het aantal jaar ervaring dat de rijschool heeft. Ik vond het zelf prettig om bij een kleine rijschool te lessen, waardoor ik een vaste instructeur en auto had.


Schrijf op tijd een rijschool aan

Vaak kom je op een wachtlijst terecht voordat je kunt beginnen met rijlessen. Door corona zijn die wachtlijsten zelfs nog verder opgelopen. Ik moest ongeveer 5 maanden wachten voordat ik kon beginnen. Houd hier dus rekening mee en begin op tijd met het leggen van contact met je rijschool.


Rijd bij voorkeur dubbele lessen

Vaak is het zo dat je aan het begin van je rijles eerst nog iemand moet thuisbrengen of naar het examengebied toe moet rijden. Dan is het fijn om twee uur te lessen, zodat je ook gefocust bezig kunt zijn met specifieke opdrachten en niet alleen bezig bent met elke week hetzelfde stukje afleggen in de auto.


Begin op tijd met het leren van je theorie

In sommige steden zit ook op het theorie-examen een lange wachttijd. Je kunt pas een tussentijdse toets of praktijkexamen doen als je je theorie-examen hebt gehaald. Bovendien verlopen je rijlessen soepeler als je je theorie al kent. Begin dus op tijd met leren om te voorkomen dat je in de knoei komt met je praktijkexamen.


Maak oefenexamens

Om de theorie onder de knie te krijgen kan ik echt aanraden om oneindig veel oefenexamens te maken. Er zijn veel verschillende websites waar je een oefenpakket kunt kopen waarmee je online examens kan oefenen. Zo wen je aan de vraagstelling en de tijdsdruk en weet je welke onderwerpen je nog moet leren.


Gebruik YouTube voor de bijzondere verrichtingen

Als je moeite hebt met het onder de knie krijgen van de bijzondere verrichtingen, kan het helpen om een aantal filmpjes op YouTube te bekijken. Daarin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de bijzondere verrichtingen uitvoert en waar je op moet letten.


Google lastige verkeerssituaties

Zijn er bepaalde verkeerssituaties waar je moeite mee hebt of die onoverzichtelijk zijn? Gebruik google om te bekijken hoe deze situaties in elkaar zitten. In Nijmegen zijn er een aantal beruchte situaties zoals het Keizer Karel plein, Steeve Biko plein etc. Door de verkeerssituatie van bovenaf te bekijken krijg je een beter inzicht in het verloop van de verschillende rijbanen en voorrangsregels.


Overweeg om de datum van je examen geheim te houden

Het advies van mijn instructeur was om zo veel mogelijk te doen alsof het een normale rijles is. Op deze manier leg je de lat voor jezelf niet té hoog en ga je rustiger je examen in. Wanneer iedereen weet wanneer jij examen moet doen, maken de goedbedoelde adviezen en succes wensen je alleen maar extra zenuwachtig. Uiteindelijk zul jij zelf het examen moeten doen en kan je na afloop iedereen verrassen als je bent geslaagd.


Oefen examenroutes met je instructeur

Wanneer je naar je examen toe werkt, is het fijn om examenroutes te oefenen met je instructeur. Vaak weet je instructeur wat bekende en veel gebruikte examenroutes zijn. Hoewel je natuurlijk op voorhand niet weet welke route je op je examen moet rijden, is het fijn om toch al een beetje bekend te zijn met de wegen en de punten waar je extra moet opletten.


Blijf in jezelf geloven

Hoewel de moed je vast een keer in de schoenen zakt, is het belangrijk om in jezelf te blijven geloven. Je kunt veel meer dan je zelf denkt en het is belangrijk om rustig te blijven en op je eigen kunnen te vertrouwen. Dan weet ik zeker dat jij ook slaagt voor je rijbewijs en daarna met veel plezier zelf de weg op kunt.

139 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page