top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

Mijn tips: zo haalde ik de decentrale selectie geneeskunde in Nijmegen

De inschrijvingen op studielink zijn weer geopend en langzaam aan komen de voorbereidingen voor de decentrale selecties weer in zicht. Ik kan mij de decentrale selectie nog herinneren als de dag van gisteren, al is het voor mij inmiddels al bijna vier jaar geleden. Destijds heb ik veel tijd geïnvesteerd in een goede voorbereiding en ging ik met zelfvertrouwen de selectie in. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen want inmiddels studeer ik al drie jaar met veel plezier geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In deze nieuwe blogpost geef ik mijn tips voor een goede voorbereiding op de decentrale selectie van geneeskunde in Nijmegen, zodat jij met vertrouwen en een goede voorbereiding de selectie in gaat.Een goed begin is het halve werk

Hoewel het erg voor de hand liggend is, kan een goede planning en voorbereiding het verschil maken. Begin met uitzoeken wat je allemaal moet doen voor de selectie. Maak vervolgens een overzichtelijke en haalbare planning waarbij je de stof die je moet leren verdeeld in kleine hoeveelheden. Er zijn mensen die een half jaar van tevoren beginnen, maar er zijn ook mensen die zeggen helemaal niet geleerd te hebben. Ik begon ongeveer in januari met leren voor de selectie die begin maart plaatsvond. Zo had ik ruim genoeg tijd om alles door te nemen en te blijven herhalen.


Samenvatten

Hoewel iedereen op zijn of haar eigen manier leert, kan ik aanraden om de samengevat boeken van natuurkunde, scheikunde en biologie te gebruiken wanneer je voor de selectie in Nijmegen leert. Hiermee heb je een goede basis voor de kennistoets van deze vakken. Ik heb destijds een eigen samenvatting gemaakt van deze samengevat boeken. Zo onthield ik de stof beter in mijn eigen woorden. Ook het gebruik van flashcards kan helpen om de stof beter te onthouden.Anatomie en CT-scans

Maak gebruik van tekeningen en afbeeldingen om de basis van de anatomie onder de knie te krijgen. Verdiep je met name in de organen in het abdomen (buik) en de thorax (borst). Het is niet van belang om alles tot in de kleinste details te weten, maar wel belangrijk om de ligging van de organen te kennen. Zowel de oriëntatie (links of rechts) als de hoogte is van belang. Hier worden in combinatie met het aflezen van CT-scans eigenlijk altijd wel vragen over gesteld. Zorg er dus voor dat je weet wat je op zo’n CT-scan ziet en dat je helder hebt wat links en rechts is op een scan.


Oefenvragen

Misschien wel de meest belangrijke tip die ik kan geven: maak gebruik van oefenvragen! Via deze link kom je op de pagina terecht waar oude tentamens inclusief antwoorden staan, die je kunt oefenen. Met name de vragen 1 tot en met 20 van MGZ-1 kwartaal 1 (van alle jaartallen) zijn een goed voorbeeld van vragen die je op je kennistoets kunt krijgen. Door deze oefenvragen te maken krijg je een goed beeld van de vraagstelling en doe je tegelijkertijd nieuwe kennis op.


Contact andere scholieren

Toen ik bezig was met mijn voorbereiding op de decentrale selectie, ben ik via internet op een forum

gekomen waar vragen werden gesteld over de selectie. Via dat forum hebben we destijds een whatsappgroep gemaakt. Hier werd af en toe gezellig in gekletst, maar werden voornamelijk vragen gesteld en casussen besproken. Destijds heeft het mij inhoudelijk erg goed geholpen. Dingen die ik niet begreep konden anderen mij uitleggen en andersom. Bovendien hadden we op de dag van de selectie als groep afgesproken. Doordat we elkaar al enigszins kenden, was de selectie een stuk minder overweldigend. Bovendien ben ik met een aantal uit die groep nog steeds heel goed bevriend.


Heb vertrouwen in jezelf

Als laatste is het belangrijk om vertrouwen te hebben in je eigen kunnen. Laat je tijdens de selectiedag niet gek maken door het grote aantal deelnemers, je doet dit voor jezelf. Laat nooit, maar dan ook echt nooit iemand jou vertellen dat je iets niet kan. Ik weet zeker dat als je iets écht heel graag wilt en gemotiveerd bent om hier voor te werken, dat je er dan wel komt.Disclaimer: Dit is geen officiële blog van de Radboud Universiteit. Ik heb in 2018 selectie gedaan, mijn tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring met de decentrale selectie geneeskunde in Nijmegen. In deze blogpost geef ik voornamelijk tips voor de kennistoets. Naast de kennistoets bestaat de selectie ook nog uit een huiswerkopdracht en een arts affiniteiten toets. Als je hier meer informatie over wilt, raad ik je aan om de site van de Radboud Universiteit te raadplegen.

7.275 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page