top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

Verlenging van de lockdown, en nu?

Bijgewerkt op: 9 apr. 2021

Het is 13 januari, gisteren is een verlenging van de lockdown aangekondigd. Misschien niet geheel onverwachts, maar toch voor veel mensen een lastig gegeven. Misschien omdat we met z’n allen tegen beter weten in hadden gehoopt dat een nieuw jaar voor verandering zou zorgen. Dat corona in dit jaar geen, of in ieder geval een minder grote rol zou spelen. En wat balen we met z’n allen, maar wat is het belangrijk om vol te houden. En als je het mij vraagt is het nu belangrijker dan ooit. We balanceren momenteel nog steeds op het randje van de afgrond. Wanneer de Engelse mutatie in Nederland ook de overhand krijgt, stort de zorg volledig in. We zijn op de afdeling nu gevaccineerd en zullen als het goed is geen covid krijgen, maar zowel fysiek als mentaal is iedereen op. Een nieuwe golf aan patiënten kunnen de meeste mensen in de zorg niet meer aan. Dat we ons aan de regels moeten houden is duidelijk, maar hoe zorg je er dan voor dat je deze lockdown een beetje goed door komt? In deze blogpost deel ik mijn tips en tricks om deze lockdown optimaal te benutten, of gewoon simpelweg door te komen.


Voor mij persoonlijk valt de lockdown niet zo zwaar als voor sommige anderen. Ik denk dat dit komt door de huidige situatie in het ziekenhuis die ik meerdere keren per week meemaak. De afgelopen dagen ben ik 6 van de 7 dagen in het ziekenhuis te vinden geweest. Elke werkdag zie ik met eigen ogen hoe vol de ziekenhuizen liggen, hoe wanhopig de verpleegkundigen en artsen zijn en hoe angstig de patienten zijn. De gedichtjes die ik op mijn blog schrijf zijn geen uitzonderlijke situaties, dit zijn dingen die zich elke dag, gedurende de hele dag afspelen in het ziekenhuis. Naast het feit dat ik zo veel werk en ondertussen ook nog gewoon moet studeren en dus helemaal geen tijd heb om nog leuke dingen te doen, heb ik hier momenteel ook geen behoefte aan. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om zorgvuldig opgestelde regels aan mijn laars te lappen. Elke dag word ik in het ziekenhuis geconfronteerd met de gevolgen van mensen die wel de regels overtreden en daarmee andere mensen besmetten. De regels opvolgen is voor mij dan ook niet meer dan een vanzelfsprekendheid. Ook ik mis de feestjes, de gezelligheid en al het normale wat nu al heel lang niet meer normaal is. Maar tegelijkertijd realiseer ik ook dat ik lieve mensen om mij heen heb, dat ik de studie van mijn dromen doe en dat ik elke dag, hoe zwaar ook, met energie en doorzettingsvermogen en plezier naar mijn werk ga


En natuurlijk heb ik het ook wel eens gehad met dit stomme rot virus, ook ik heb mijn mindere dagen. Toch probeer ik elke dag en alle obstakels die deze lockdown met zich meebrengt positief te benaderen. We zitten er middenin en moeten er het beste van maken. Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar een positieve mindset en proberen om toch ondanks alle ellende lichtpuntjes te zien maakt deze situatie voor jezelf een heel stuk draaglijker. En vergeet niet dat het oke is om even niet oke te zijn. Misschien helpen onderstaande tips jou om het beste uit je lockdowndagen te halen.


Allereerst vind ik het heerlijk om te wandelen. Sinds de coronacrisis kom ik veel meer buiten in de natuur dan voorheen. Aangezien we veel minder dingen kunnen doen voelt buiten wandelen bijna als een uitstapje. Eventjes een andere omgeving dan de muren van je huis. Bovendien kan een beetje extra vitamine D tijdens een pandemie nooit kwaad. Sinds de aanschaf van mijn apple watch probeer ik elke dag 8000 stappen te zetten. Om dit doel te behalen ga ik elke dag een rondje wandelen. Het lekkerste vind ik om dit aan het einde van de dag te doen als ik mijn to-dolijst afgerond heb. Soms ga ik samen wandelen, maar vaak ook alleen. Ik kies dan een fijne, interessante podcast uit en loop lekker de natuur in. Elke keer kies ik weer voor een andere route, gewoon willekeurig links en rechts gaan. Meestal kom ik dan wel bij een mooi stukje bos of een natuurgebied uit. Het is niet alleen gezond om te wandelen, maar het geeft je ook weer nieuwe energie na een dag binnen zitten. Je wordt er simpelweg vrolijker van.


Op Texel kocht ik vlak voor het begin van het nieuwe jaar een 6-minuten dagboek. Aan het begin van de dag schrijf ik hierin op waar ik dankbaar voor ben en hoe ik van de dag een leuke en succesvolle dag ga maken. Aan het einde van de dag schrijf ik op welke leuke dingen ik die dag heb meegemaakt en schrijf ik ook op wat er morgen beter kan. Het klinkt misschien suf, of cliche, maar het helpt echt om je dag positief te beginnen en positief weer af te sluiten. Door het invullen van dit dagboek wordt je “gedwongen” om stil te staan bij de dingen die je doet en je mindset op een positieve manier te veranderen.


Iets anders wat ik sinds de lockdowns meer ben gaan doen is lezen. Lezen zorgt er niet alleen voor dat je een momentje voor jezelf neemt en rust neemt. Het zorgt er op termijn ook voor dat je je beter kunt concentreren, een betere nachtrust hebt en draagt bij aan het verbeteren van je woordenschat wat een positief effect heeft op je werk of studie. Al van jongs af aan vind ik het heerlijk om te lezen. Vroeger antwoordde ik zelfs op de vraag “wat wil je later worden als je groot bent” dat ik schrijfster wilde worden. Mijn liefde voor lezen is nooit weggegaan, maar de afgelopen jaren is het wel naar de achtergrond verschoven en afgewimpeld met een “ik heb het nu te druk”. Geloof me, al lees je elke dag 10 minuutjes, dit zal een gunstig effect hebben.


Nu we toch voornamelijk thuis binnen zitten is dit een mooie gelegenheid om met je familie of je huisgenoten spelletjes te spelen. Leg je telefoon een keer een avond aan de kant en trek de spelletjeskast eens open. Niet is leuker dan een avond fanatiek spelletjes spelen met de mensen om je heen.


En natuurlijk is het ook belangrijk om structuur in je dagen te houden. Sta op een normale tijd op, spring onder de douche en trek kleren aan alsof je de deur uit gaat. Werk of studeer (als het kan) van 9 tot 5 en ruim je spullen daarna op om een heerlijke vrije spelletjes of filmavond te hebben. En natuurlijk is het niet erg als je een keer een dag ongemotiveerd bent en nergens zin in hebt. Probeer er dan morgen weer een mooie dag van te maken, voor je het weet is die maand dan weer voorbij.


Just keep on hanging

Keep on carrying on

You are not there alone

You are not alone

- Krezip

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page