Inmiddels werk ik al weer ruim een jaar als student-assistent voor de interne geneeskunde en de longgeneeskunde. Voor mij is dit een van de leukste bijbanen die er bestaan. Maar voordat ik hier terecht kwam heb ik ook met veel plezier bij het schoonmaakteam van het ziekenhuis, als voedingsassistente en als secretaresse op een verpleegafdeling gewerkt. Hoe vind je een bijbaantje waar je veel kan leren en elke dag met plezier naar toe gaat? In deze blogpost lees je alles over mijn bijbaantje in het ziekenhuis en geef ik tips voor het vinden van de leukste baantjes in de zorg!
Ik ben voordat ik aan mijn studie begon al aan de slag gegaan binnen het schoonmaakteam van het ziekenhuis. Misschien is dit niet het eerste baantje waar je aan zou denken, maar ik heb daar altijd met veel plezier gewerkt. Voordat je aan geneeskunde begint en in de eerste maanden van je studie kom je voor veel bijbaantjes nog niet in aanmerking. Vaak zijn ze op zoek naar een student die al basiskennis heeft opgedaan. Het schoonmaken van de patiëntenkamers is dan dé mogelijkheid om voor het eerst in contact te komen met patiënten en ondertussen ook nog een zakcentje bij te verdienen.
Na deze zomer ben ik begonnen als voedingsassistente, ook daar had ik het onwijs naar mijn zin. Ik leerde veel over voeding en gezondheid, had gezellige collega’s, leuke gesprekken met patiënten en leerde werken met een electronisch patiëntendossier. Ik besloot om in de zomer na mijn eerste jaar geneeskunde te gaan werken op het secretariaat van een verpleegafdeling. Ook daar leerde ik weer veel nieuwe dingen, waaronder veel over de communicatie met zorgprofessionals.
Uiteindelijk kwam er een plekje vrij binnen het team van student-assistenten in het ziekenhuis waar ik die zomer op het secretariaat had gewerkt. Voor mij dé kans om nog meer van het ziekenhuis te kunnen zien en mijzelf te kunnen uitdagen om nog meer te leren. Inmiddels ben ik al ruim een jaar helemaal op mijn plek bij dit bijbaantje en leer ik elke keer weer nieuwe dingen van mijn werk.
Als ik iemand vertel dat ik als student-assistent werk, krijg ik vaak de vraag wat ik dan eigenlijk doe tijdens mijn dienst. In principe loop ik de hele dienst met de artsassistent mee die op dat moment dienst heeft. Ik beantwoord voor de arts het dienstsein zodat hij of zij zich kan richten op de patiënten en niet steeds tussendoor gestoord wordt. Via het dienstsein krijg ik met heel veel verschillende mensen te maken: verpleegkundigen van de afdeling, de SEH, artsen van andere specialismen, de achterwacht, het laboratorium, oncologiepatiënten die vanuit thuis bellen en nog veel meer. Daarnaast werk ik informatie in de patiëntendossiers bij en houd ik het overdrachtsdocument met alle patiënten bij. Naast het werk dat ik doe, is dit baantje ook heel erg gericht op leren. Ik mag in principe overal met de arts mee naartoe en bij elke patiënt mee naar binnen. Zo leer ik veel over ziektes en de behandeling hiervan, mag ik zoveel vragen stellen als ik maar wil en leer ik ook nog eens mooie lessen van de patiënten zelf. Dit zorgt ervoor dat ik niet alleen medische kennis op doe, maar ook veel leer over het contact met patiënten en alle andere zorgprofessionals waar je mee te maken krijgt binnen het ziekenhuis.
Wanneer je op zoek bent naar een bijbaantje in de zorg is het belangrijk om veel ervaring op te doen. Probeer eerst bij je in de buurt op zoek te gaan naar een bijbaantje waar ervaring of medische kennis niet vereist is. Dat is dé uitgelezen kans om ervaring op te doen voor je volgende bijbaantje. Je kan bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis, bij het schoonmaakteam of als voedingsassistente gaan werken. Het is extra fijn om ook ervaring op te doen met een elektronisch patiëntendossier zoals HIX of EPIC. Bij een volgende sollicitatie kan dit namelijk in je voordeel werken! Wanneer er bij jou in de buurt geen vacatures openstaan, kan je ook een open sollicitatie sturen naar een verzorgingstehuis of een ziekenhuis waar je graag zou willen werken. Probeer ervoor te zorgen dat je een originele motivatiebrief hebt waar niet alleen in staat waar je voorheen hebt gewerkt, maar ook bijvoorbeeld de dingen die je buiten studie en werk graag doet. Zo krijgen ze een goede indruk van wie jij écht bent.
Een bijbaantje in de zorg vinden is niet altijd makkelijk, maar zeker de moeite waard! Ik ga elke keer weer met heel veel plezier naar mijn werk en leer elke dag weer nieuwe dingen bij. Heb je vragen over het vinden van een bijbaantje in de zorg of het schrijven van een motivatiebrief? Voel je dan vrij om mij een berichtje te sturen!
Commenti