top of page

DROMEN VAN EEN DOKTER

Alle blogposts, tips en favorieten op een rij.

1A9DF457-A18C-4A38-BB74-B67DE9C6B688.jpeg
Post: Welkom

Mijn bachelor geneeskunde in een vogelvlucht

Zoals ik in mijn maandelijkse update van juni schreef, zit mijn bachelor erop. De wachttijd voor mijn coschappen is aangebroken. Het is nu tijd om terug te kijken op drie hele fijne jaren en te reflecteren op de dingen die ik tijdens mijn bachelor heb geleerd.

In deze blogpost neem ik je mee in mijn bachelor geneeskunde. De vele hoogtepunten, de mindere momenten en de levenslessen die ik er leerde. Daarnaast geef ik tips om alles uit jouw bachelor geneeskunde te halen.

In september 2018 ben ik aan mijn studie begonnen. Dit was het moment waar ik al jaren naar uit had gekeken. Ik was ervan overtuigd dat dit hetgeen was wat ik het allerliefste wilde doen en niets was minder waar. Bij mijn studie begon het contact met patiënten al in de eerste week. Met een klein groepje studenten gingen we de verpleegafdelingen op om met patiënten te praten. Dit was mijn favoriete moment van de week. Ik vond het heerlijk om het gesprek aan te gaan en meer te leren over en van de patiënten. Ook wanneer ik iets minder gemotiveerd was om bijvoorbeeld te leren voor mijn statistiektoetsen, zorgde het contact met patiënten ervoor dat ik door ging en nog even net dat stapje extra zette.


Naast mijn studie heb ik vooral veel geleerd tijdens mijn bijbaantjes in de zorg. Ik heb veel nieuwe medische kennis opgedaan, maar ook kennis gemaakt met het zorgsysteem en de mensen die deel uit maken van dit systeem. Ik ben hierdoor assertiever geworden, heb geleerd om in oplossingen te denken en heb vooral veel plezier gehad. Daarnaast lieten deze baantjes mij zien waar ik het allemaal voor deed. Waarom ik anatomie moest leren, de werking en bijwerkingen van geneesmiddelen uit mijn hoofd moest leren en eindeloos mijn best moest doen met statistiek. Het was allemaal onderdeel van het geheel, om te komen waar ik wilde zijn.


Zoals ik eerder wel eens heb geschreven in deze blogpost heb ik relatief weinig stress ervaren tijdens mijn studie. Jezelf toestaan om fouten te mogen maken is een hele grote stap hierin. Herkansingen zijn er niet voor niets en het is heel normaal om te moeten wennen aan het studeren en de manier van toetsen. Een herkansing of een lager cijfer maakt je niet een mindere student of later een minder goede dokter. Natuurlijk waren er ook wel eens opdrachten en onderwerpen die ik niet leuk vond. Ik heb ook wel eens met mijn handen in het haar gezeten door alles wat ik moest doen. Maar overall heb ik genoten en dat is zó belangrijk.

Vergeet dus vooral niet te genieten van de tijd die je als bachelorstudent hebt. Studeren en dokter worden is natuurlijk waarvoor je bent gekomen, maar er is zó veel meer dan dat. Probeer ook tijd te maken voor leuke dingen, want geloof me, die tijd krijg je later nooit meer terug. Ik heb gelachen, gehuild en genoten. Ik heb de mooiste herinneringen gemaakt tijdens mijn bachelor. De lange zomeravonden, de gezellige feestjes en spontane etentjes en uitjes had ik voor geen goud willen missen. Ik heb dingen gedaan die buiten mijn comfortzone lagen, veel over mijzelf geleerd en vrienden voor het leven gemaakt.


Nu ik terugkijk op mijn bachelor weet ik dat ik, hoewel ik streng kan zijn voor mijzelf, trots mag zijn. De afgelopen drie jaar waren soms best wel pittig. Maar ondanks dat en misschien juist wel doordat het niet altijd makkelijk was, heb ik veel van en over mijzelf geleerd. De interactie met patiënten geeft mij de energie en motivatie om later voor mijn patiënten de beste arts te worden die zij zich kunnen wensen. De afgelopen jaren zijn voor mij de bevestiging geweest dat het ziekenhuis dé plek is waar ik mij thuis voel, wil leren en mijzelf verder wil ontwikkelen.


Als je nog bezig bent met je bachelor, of zelfs nog moet beginnen aan geneeskunde: geniet! Geniet met volle teugen. Laat je inspireren, daag jezelf uit en maak er de mooiste tijd van je leven van. Enjoy your ride, want voor je het weet sta je na twee keer knipperen met dat papiertje in je handen, klaar om de grote wijde (ziekenhuis)wereld in te gaan.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page